Μεσογειακή Διατροφή

Μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση του θέματος της διαφορετικότητας  (πρόγραμμα που δουλεύει το σχολείο μας), ασχοληθήκαμε και με το θέμα της διατροφής.  Οι μαθητές περιέγραψαν και κατέγραψαν το πως κατανοούν το να μεγαλώνουν με ένα υγιή τρόπο και τι βοηθά στην υγιή σωματική ανάπτυξη. Επίσης, περιέγραψαν το πως θα ήταν η εικόνα ενός "ασθενούς" λόγω έλλειψης σημαντικών για την υγεία συστατικών και τι θα έπρεπε να αλλάξει στην διατροφή του. Τέλος, έπρεπε να αναγνωρίσουν πως ο καθένας μας έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης κάτι που είναι "φυσιολογικό" και όχι η εξαίρεση.

Καταλήξαμε πως ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για εμάς και για ολόκληρη την οικογένεια, ώστε όλοι να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά. Κατασκευάστηκαν κολλάζ και παρουσιάστηκε στο τμήμα η μεσογειακή δίαιτα και τα πλεονεκτήματα της. (φωτογραφίες)

Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα γύρω από τη Μεσόγειο. Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως των κατοίκων της Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, πως στις χώρες από τις οποίες προέρχεται η μεσογειακή διατροφή, τα τελευταία χρόνια να γίνεται δημοφιλές, ειδικά στους νέους, το δυτικό διατροφικό μοντέλο, που στηρίζεται στο φαγητό τύπου fast food, το οποίο αντιτίθεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. 

 Ζούμε στην Μεσόγειο και δεν ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή! 

Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών που απεικονίζονται στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή ( όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.α. )
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα και ελάχιστο κρέας. Περιλαμβάνει όμως δύο βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το κρασί. 
Τα γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι.
Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο και καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. 
Σύμφωνα πάλι µε τη Μεσογειακή πυραμίδα, επιβάλλεται καθημερινά συστηματική 
σωματική άσκηση. 

Η εκπ/κός του Τμήματος Ένταξης

mediterranean_diet_food_wine_pyramid-copyGR_2
Μεσογ1Μεσογ2